God morgon från Sarajevo, Gick in på ett café imorse och sa God morgon till tjejen i kassan. Hon svarade snabbt: ”God morgon för vem? Kanske för dig men inte för mig”.

Jag älskar raka och rättframma människor. Såna som inte gör sig till.

I Sarajevo, Bosnien med Kvinna till Kvinna - Alexandra Pascalidou

Jag är i Bosnien som ambassadör för Kvinna till Kvinna. Dem jag tillsammans med förra bossen Lena Ag vann en miljon för i TV4s: ”Vem vill bli miljonär”. Få organisationer är så värda stöd och pengar som Kvinna till Kvinna som kämpar för kvinnor i krig- och konfliktzoner.

I Sarajevo, Bosnien med Kvinna till Kvinna - Alexandra Pascalidou

Sedan dess har jag fått besöka kvinnoaktivister som kämpar för mänskliga rättigheter i Palestina, Georgien och nu Bosnien. Igår mötte vi kvinnor Srebrenica. Kvinnor som korsar etnicitets- och religionsgränser för att arbeta för fred och försoning. Kvinnor som skapar möten och bygger broar där de raserats av hat och nationalism. Jag blev djupt imponerad av deras slit i motvind och storsinthet med tanke på att de alla är offer. En av kvinnorna berättade om våldtäkterna hon utsattes för under kriget. Hon var bara 15 år när soldaterna använde hennes kropp för att straffa fienden. När de gjorde hennes kropp till ett slagfält. I ett flyktingläger mötte hon sin blivande man. Hon berättade för honom hur hon förlorat sin oskuld och hon gifte sig med honom för att få skydd. Men kriget fortsatte för henne även när alla lagt ner vapnen. Våldet fortsatte i hennes hem. Hennes trygga vrå. Mannen hon gift sig med misshandlade och våldtog henne och förnedrade henne genom att säga att hon bad om våldtäkterna.

Jag ska skriva ut intervjun och hoppas ni läser. Idag ska jag också träffa även barn som blev till som ett resultat av våldtäkterna. Och jag ska träffa flera kvinnor som kämpar men också journalister som berättar om utmaningarna här.

Det värsta igår var besöket på minnesplatsen i Srebrenica. En hjärtskärande påminnelse om hur hatet och nationalismen förvandlar människor till monster. Här ligger 8732 människor. Mest män och pojkar. Må deras död väcka oss ur vår dvala. Må vi minnas att denna grymhet ägde rum så sent som på 90-talet. Må vi alla finna kraft att agera mot mörkerkrafterna:

I Sarajevo, Bosnien med Kvinna till Kvinna - Alexandra Pascalidou

Apropå hatet och dess konsekvenser kan ni idag läsa min artikel i DN Kultur om HBTQ-aktivisten Zak Kostopoulos som mördades på öppen gata. Inför en filmande folksamling.

Hörs snart.

Kram på er.

 

 

Dela på:

Dela på FacebookDela på TwitterDela på LinkedIn

Comments powered by CComment